Compostatge a Fortià! Casolà i Comunitari

Captura

EL COMPOSTATGE COMUNITARI   (per més info, aquí)

Benvolguts veïns i veïnes,

Juntament amb l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, us volem animar a participar a la presentació d’una iniciativa del i pel poble per tractar de forma pròpia una part dels residus que generem.

 

Actualment, és obligació de tots la separació i gestió dels residus municipals per tal de minimitzar el seu impacte ambiental i la despesa econòmica que suposa el seu tractament. Ja en aquesta línia, des del 2011, a Fortià  s’ofereix la possibilitat de realitzar compostatge a casa, a través de les diferents campanyes hem passat dels 21 compostadors  del 2014  als 50 compostadors del 2018 instal·lats a les llars del poble per tal de poder separar i autogestionar la fracció orgànica dels residus municipals (restes de menjar de la cuina, gespa, resta de poda de mida petita…)

Mitjançant aquesta pràctica els veïns i veïnes poden convertir les restes orgàniques (FORM) en un adob natural (el compost) al mateix jardí o hort.

Cal recordar que aquets veïns que tenen compostador casolà a casa obtenen una bonificació a la taxa d’escombraries de 30€ anuals ( a partir de l’exercici 2018)

Tanmateix, aquets 50 compostadors casolans no són suficients i alhora hi ha veïns als quals no els és possible tenir un compostador casolà. En aquest sentit, i amb l’objectiu de poder tractar la matèria orgànica que generem a les llars del municipi, l’Ajuntament de Fortià promou una prova pilot de recollida porta a porta de la matèria orgànica per tal de tractar-la mitjançant dos compostador comunitaris més grossos  situats darrera el dispensari municipal, de manera que a totes aquelles llars que no els és possible tenir-ne un de casolà tinguin, també, una alternativa d’autogestió.

Mitjançant aquesta prova pilot, comprovarem si Fortià pot autogestionar la matèria orgànica que genera, si aquesta autogestió resulta viable econòmicament, i si es pot prescindir de recollir i tractar aquesta fracció fora del municipi, amb l’augment de costos que això suposaria pels ciutadans.

Aquest projecte es compta amb la col·laboració i suport de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

El personal de l’ajuntament serà l’encarregat de la recollida porta a porta i del funcionament del compostador. A més, del procés de recollida amb el compostadors  s’obtindrà un compost de qualitat que podrà ser usat en els horts i zones enjardinades del nostre municipi i estarà a disposició dels veïns que ho sol·licitin.

Inicialment, es preveu que la recollida porta a porta es realitzi als carrers del nucli on, a priori, no és possible l’ús de compostadors casolans:

 

C/ Canigó
 
 
C/ Unió
C/Major
 
 
C/del Delme
Avda Josep Pla
 
 
Pl. Catalunya
Avda Teresa de Pallejà (fins Paradells)
 
 
C/ Salvador Dalí

(fins avda Josep Pla)

C/del Forn
 
 
Plaça de l’Església

 

El dilluns 5 de març s’iniciarà la recollida porta a porta dels residus orgànics i es posarà en funcionament els compostadors comunitaris.

Per això, us convidem a la presentació del projecte, el proper  divendres 23 de Febrer a les 20:00h, a la Llar de Jubilats. Durant l’acte, s’informarà amb més detall del projecte, es farà l’entrega del material (cubells i bosses compostables, calendari de recollida, etc) per fer la recollida dels domicilis on es preveu el porta a porta, es valoraran les aportacions dels veïns i es resoldran els dubtes que en puguin sorgir.

Tríptic fortià definitiu 1  Tríptic fortià definitiu 2

 

EL COMPOSTATGE CASOLÀ

 

Sabieu que cadascú de nosaltres generem gairebé mig quilo de matèria orgànica cada dia? De la bossa d’escombraries que fem a casa dia a dia, gairebé la meitat són restes de menjar o vegetals, que provenen dels nostres àpats i plantes. Actualment la matèria orgànica que generem la llencem al contenidor de rebuig (el gris), i per tant, va a parar a l’abocador. Per evitar els nombrosos problemes que això implica és important reciclar la matèria orgànica amb pràctiques que ho permetin fer.

Alguns municipis de la comarca començaran a seleccionar i recollir la matèria orgànica en contenidors al carrer. Nosaltres, però, podem treballar en tractar aquesta matèria orgànica a través del compostatge casolà i evitar així la despesa d’un nou servei de recollida de matèria orgànica.

Amb la instal·lació d’un compostador una família deixa de produir uns 1.200 kg (més d’una tona!!!!) de residus orgànics a l’any, tenint en compte les restes del jardí com ara la poda o la gespa. Compostant les restes orgàniques reduïm els residus destinats a l’abocador, disminuïm l’ús de fertilitzants químics i obtenim un adob de qualitat.

Actualment, a Fortià hi ha 44 veïns que disposen de compostador al seu jardí o hort, amb un total de 50 compostadors, ja que hi han veïns amb dos compostadors degut al volum generat. Però la resta de veïns que no tenen compostador, dipositen aquests residus al contenidor gris, malbaratant el que es converteix fàcilment en un recurs molt profitós. Ajudeu a Fortià a ser sostenible i a no haver d’incrementar de manera exponencial el rebut de les escombraries: Composteu!

Les llars que tinguin compostador instal·lat tindran una bonificació en el rebut de les escombraries de 30€ a partir de l’exercici del 2018.

Voleu començar a compostar? Informeu-vos a l’Ajuntament! I per a més informació, visiteu el web http://compostatge.residus-altemporda.org/

Si voleu formar-ne part, heu d’omplir la sol·licitud que trobareu al següent enllaç i entregar-la a l’ajuntament. http://compostatge.residus-altemporda.org/PDF/C5S0_1.pdf